Geïntegreerd Studeren

Heb je muziek helemaal in de vingers, dan ben je een gelukkig pianist. Maar er gaat een lang proces aan vooraf, waarin dingen als complex notenbeeld, technische beperkingen en onzekerheid je in de weg kunnen staan. Toch zeggen die uitdagingen je iets belangrijks. Dat je nog ruimte hebt om te groeien, bijvoorbeeld. Vanuit die gedachte ontwikkelde ik Geïntegreerd Studeren. Een verzameling van technieken waarmee je het uiterste uit je talent leert halen. 

Geïntegreerd Studeren is een methode waarmee je zwakke plekken in je pianospel aanpakt bij de wortel. Of deze nu lichamelijk of mentaal zijn, bewust of onbewust. Nu denk je misschien: hoe verander ik iets wat ik onbewust verkeerd doe? Klopt, het is even schakelen. Maar het kan, door heel goed naar je lichaam te luisteren.

Met mijn methode verbeter je je vermogen om belangrijke prikkels bij jezelf te herkennen. Zoals een vingerzetting die niet goed voelt, vermoeidheid of een gedachte die je steeds uit je concentratie haalt. Via oefeningen leer je te plaatsen waar die prikkels vandaan komen en wanneer ze je belemmeren. Om ze dan, stukje bij beetje, te ontleden en ontmantelen. 

Wrijving geeft glans

Geïntegreerd Studeren is geen vaste formule. Zie het als een gereedschapskist waar iedereen een andere tool uit pakt, die past bij wat hij wil verbeteren. Kom je bij mij op les, dan analyseren we eerst waar jij tegenaan loopt. We doen wat veldwerk achter de piano met een kop koffie of thee binnen handbereik. Je speelt een zelfgekozen stuk. Terwijl je bezig bent, vraag ik je:

  • te analyseren welke passage niet goed voelt
  • te formuleren waarom dit zo is
  • een serie opdrachtjes uit te voeren met het materiaal 
  • hierbij ontspanning te creëren en vast te houden

Van reactief naar creatief

Geïntegreerd Studeren laat je door een totaal andere bril naar je pianospel kijken. Je gaat dan ook tijdelijk anders met de bladmuziek om. Door complexe passages vanuit onverwachtse hoeken te benaderen, raakt het notenbeeld steviger verankerd in je (motorisch) geheugen.

Sommige oefeningen zijn even wennen. Je moet ze een paar keer toepassen om te voelen wat ze doen. Ik adviseer je gericht over je persoonlijke aandachtspunten bij het studeren. 

Als je de oefeningen serieus in je studeerroutine opneemt, zul je merken dat:

  • studeren meer effect oplevert in minder tijd
  • blokkades verdwijnen
  • complexe passages makkelijker voor je worden
  • je grenzen verlegt zonder ‘over je grens heen te gaan’
  • je uiteindelijk blessures voorkomt
Foto: Woes van Haaften

Foto: Woes van Haaften

Natuurlijk nemen we ook je houding en de flexibiliteit van je pols en vingers onder de loep. Ook hierbij geldt dat technische grenzen je in de weg kunnen staan om samen te vloeien met de muziek. Hoe verfijnder en soepeler je speelt, hoe beter je je eigen interpretatie naar je vingers kunt verplaatsen. Zo krijgt je spel kleur, persoonlijkheid en gewicht. Je eigen geluid.

Onverwachte invalshoeken

Mijn oefeningen zijn wat onorthodox, hoor ik weleens. Misschien doordat de voorbeelden die me inspireerden op het eerste gezicht weinig met de pianowereld te maken hadden. Wetten uit de (neuro)psychologie, hypnotherapie en bewegingsleer bleken heel bruikbaar voor mij als musicus. Van manieren om je ademhaling te reguleren tot technieken om je linker- en rechter hersenhelft tegelijk aan het werk te zetten. Mij maakt het niet uit dat ze in niet-muzikale disciplines zijn uitgevonden; ook achter een instrument werken lichaam en geest volgens universele principes. 

Benieuwd naar een les Geïntegreerd Studeren? 

Neem contact op.